Sliepky / nosnice

 

O zloženie potravy sliepok, príbuzných dávnych dravých dinosaurov,  sa netreba moc starať. Sliepky držíme ako ekologický komposter, likvidujú nielen burinu, ale aj všetky bio-odpady z kuchyne  (majú radi aj mäso).  Na množstvo a zrejme aj zloženie by toto stačilo, ale potrebujú pre správne trávenie každý deň aj trochu zrna, ale samým zrnom nie je zdravé  ich kŕmiť. 

Niekedy pre zmenu im môžete uvariť zemiakovú kašu, do ktorej zamiešate jačmenné krúpy a vitamínový prášok, no túto zmesku neobľubujú, hoci len niečim podobným ich kŕmia vo veľkochovoch. Ďalej v zime treba hrniec s obyčajným pieskom pre zažívací trakt. Niekto suší špeciálne na zimu žihľavu (koprivy) ako vitamínovú bombu.

 Či sú sliepky zdravé vidno podľa ich vitality a peria - musí byť pekné a lesklé, mať suché páperie na zadku, tiež hrebeň má mať peknú červenú farbu, tiež podľa trusu, ktorý nesmie byť príliš riedky. Nezabúdať denne na čistú vodu (niekedy môžete im do nej pridať nejaké bylinky na prilepšenie). 
 

Skúsenosť zo života: Na kuracom dvorčeku má skutočne problém zostať nejaká rastlina, aby ju nezlikvidovali (existuje pojem " kurací traktor").

Slepačí traktor som skúšal. Hlavná skúsenosť bola tá, že je to absolútne neprirodzený stav, pretože sliepky vyžrali všetok hmyz, vrátane dážďoviek, čo skôr narušilo harmóniu na takto ošetrovanom pozemku. Preto som radšej pustil sliepky do samostatného výbehu a záhradu som nechal na prirodzený vývoj. 

Záhrada bola na ťažkej pôde, takmer bez humusu (bývalá družstevná roľa, prvý rok v nej nerástla ani fazuľa), záhony boli okolo 20 m2, 6 ročný osevný postup. Slepačí traktor bol malý kurín na kolieskach (zo 6 sliepkami a kohútom) a k nemu ohradové dielce a sieť proti dravcom. Postup bol taký, že na záhon som navozil hnoj a maštale (kone a kozy) alebo mulč, pristavil k nemu kurín, rozložil ohradu a zakryl sieťou. Sliepočky sa činili - na motiváciu som im tam 1-2 krát za deň rozhodil hrsť obilia. Na záhone zostali podľa potreby 1-3 týždne, potom som ich presunul k ďalšiemu. Záhon, na ktorom boli, som zamulčoval, prípadne osial. Ráno po vypustení z kurína pozbierali najprv všetky dážďovky a až  potom začali hľadať iné, rastiny zozobali na koreň, ale pre hlbokokoreniace druhy to nebol veľký problém (na ich likvidáciu by tam sliepky museli byť dlhodobo). 

Pri dlhšom pozorovaní som dospel k tomu, že je to neprirodzené a samotnej pôde to skôr škodí ako pomáha. Proste to naruší prirodzenú harmóniu prostredia. Je pravda, že dážďovky a hmyz sa tam opäť vrátili, ale prví prišli tí pionieri (v "odbornom" jazyku buriny a škodcovia) a až keď ich bolo dosť, potom prišli aj ich predátori. Na prilákanie dážďoviek bolo potrebné opäť zamulčovať, lebo po sliepkach tam veľa jedla pre ne nezostalo. Po takomto zásahu trvalo niekoľko rokov, kým sa parcelka z toho spamätala a nastolila sa v nej harmónia; možno by sa to dalo prirovnať ku králikom v Austrálii. 

Sliepkam sa najlepšie darilo, keď boli pod koňmi a kozami - niesli celoročne a bez prestávky. Môžete mať na dvorčeku špeciálne bazu, hloch (lohyne) a ríbezľové kriky. Týmito plodinami si  sliepky prilepšujú, občas aj športujú (vyletia na bazu). Okrem toho majú veľké "hrabovisko" - športovisko so slamou.

Ďalej máme pre vás viacero riešení jedného dôležitého problému, sú zoradené podľa zásahu do zdravia zvieraťa :

Problém:  Začal som chovať nosnice a začali mi požierať vajcia. 
Do krmiva im miešam kŕmne vápno, rôzne vitamíny, zmes minerálov, no napriek tomu tento stav pretrváva . Už sa mi zdá, že krmivo je drahšie ako úžitok z nosníc.
 

1. Spraviť hniezda z dnom zo spádom aby sa im vajíčka odkotúlali a nedostali sa k nim. (Napr. Tobogán)

 

 2. Doporučujem okamžite zaradiť do kŕmnej dávky živočíšnu bielkovinu - tvaroh, srvátku, mlieko (môže byť aj odstredené) - prípadne zbytky mäsových potravín.
Treba nosniciam dopriať viac výbehu ( ideálny je trávnatý výbeh s možnosťou pobytu v tieni = kríky, stromy - tu je aj možnosť vyhľadať si potravu živočíšneho pôvodu.
Pokúsiť sa izolovať najaktívnejšiu nosnicu v tomto smere -
načínače vajíčok a tie izolovať aj formou výroby kuracieho bujónu.
Pokračovať v podávaní zmesi vitamínov a minerálov.
Pokiaľ nebude možné zriadiť trávnatý výbeh, tak určite začať kŕmiť zeleným
krmivom - pridávať lucernu, trávu , púpavu, myší chvost, zbytky listovej
zeleniny zo záhrady a pod.
MVDr. Jozef Juršík

3. Nechať im vajcia ,ale injekčnou striekačkou ich napustiť octom, výsledok sa dostaví, platí to pre všetky zvieratá, ktoré požierajú vajcia.

4. Natvrdo im treba odstrániť zobáky, trochu brutálna, ale účinná metóda, staré babky na dedine to takto robili x rokov a nie je problém...

5. Extrémna ale možno účinná rada. Niekde som čítal ako ruský vedec skúšal hladovku na sliepkach keď  prestali znášať. 

Dostávali iba vodu. Neviem koľko tá hladovka trvala ale pomohlo to. Možno to bude účinkovať aj pri tomto probléme aby sa zase dostali do štandardu, rovnováhy pri strave, ktorá postačuje aj iným chovateľom.
Ten vedec sa volal Suren Avakovic Arakeljan (fyziologicky prospešne hladovanie praktizoval i sám na sebe v presvedčení, že si predĺži vek a dožije sa 120 rokov). Sliepky, ktoré mesiac hladovali, sa dožili trojnásobok veku - miesto 6 sa dožili 18 rokov. Staré sliepky, ktoré už neznášali vajcia, ich znova začali znášať. Hladovku v Ostanike pri Moskve praktizovali i na dobytku. Dostávali len vodu a protistresovy prípravok z tráv z arménskych hôr. Táto metóda môže byť pre niekoho veľmi drastická a preto sa nedoporučuje.  ˇ

 

 

 

 

 

 

 

Články boli vyňaté, prefiltrované z Fór atď.