Kozy, otázky - odpovede

Najkrajsie-chalupy-koza-kozy-chov-lieky-tehotna-01Čertovo plemeno. Už pri tomto oslovení veľa chovateľov začalo na tento článok gániť. Pretože Ľudia, ktorý chovajú kozy už dlhšiu dobu na ne nedajú dopustiť. Vymyslel ich čert a preto aj povahu majú čertovskú, keď sa  im z času na čas nepovenujete, ostanú neposlušné, veď nakoniec . . . oni sa aj tak trocha na toho čerta podobajú.

 Chovatelia ktorý majú roky skúseností hovoria, že kozy majú rôzne povahy, preto ich netreba hádzať do jedného vreca. Sú spoločenské.  Koza má fantastickú výkonnosť  čo sa týka produkcie. V dobre manažovanom stáde vyprodukuje na tržbách syry a kozľatá za 700-900 Eur. Znamená to, že 10 dobre chovaných kôz "uživí" rodinu. Produktívny vek kozy je v 3.-7. roku jej života. No ale neznamená to, že koza nemôže byť staršia.

Ale aj napriek tomuto faktu si z nich ľudia uťahujú.

Vedeli ste, že kozie mlieko obsahuje minerálne soli vápnika, horčíka, sodíka, draslíka a fosforu,  kyselinu listovú,  soli stopových prvkov: medi, zinku, mangánu, titánu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E.

Zamyslite sa . . . koľko mliečnych výrobkov, z obchodných reťazcov má takúto veľkú škálu vitamínov ? A ak aj majú. . . tak v akej kvalite !

Garantujem vám, že ľudia ktorý majú rakovinu a počuli o kozom mlieku, si už z nich srandu nerobia.  Najkrajsie-chalupy-koza-kozy-chov-lieky-tehotna-02

Poďme sa pozrieť na Základné otázky :

1. Chcel by som sa opýtať čo mám robiť, keď je naša koza tehotná. Ako postupovať, po koľkých dňoch resp. mesiacoch prídu malé na svet, je potrebný veterinár?


 Koza je tehotná 5 mesiacov, väčšinou porodí sama bez problémov. Musíte na ňu dozerať, keď sa už objavia plodové obaly.  Nepanikárte a trpezlivo čakajte, pokým koza mláďa vytlačí sama. Keď sa kozliatko narodí, treba ho osušiť a ošetriť pupočnú šnúru. Veterinára treba volať vtedy, keď koza úporne tlačí a pôrod nenastáva ani o cca 2 hodiny, keďže väčšinou majú kozy 2 až 3 kozliatka, ktoré môžu mať zmenenú polohu v maternici. Po pôrode treba čo najskôr prikladať kozliatka k vemenu, pokiaľ nie sú tak silné, že sa vedia napiť sami. Veterinára nepotrebujete, pokiaľ nenastanú komplikácie.

2. Ako viem že je tehotná ?

 Pre zimnú hustú srsť koza vyzerá okrúhlejšie, ale podľa tvaru brucha sa dá, keď sa pozeráte na kozu spredu či zozadu (najlepšie počas chôdze a ráno, keď nie je prežratá), tak niekedy sa dá rozoznať, že brucho je rozdielne vytvarované na pravej a ľavej strane, podľa uloženia kozliatok. Neskôr sa už dajú aj nahmatať pohyby na bruchu.

3. Ako rodí ?

Koza rodí po ležiačky na boku. Niektoré žerú aj počas samotného pôrodu. Iné nie ,takže nie je pravidlom, že koza v deň pôrodu nežerie. Mávajú už cca. 4-8 hod. pred pôrodom bolesti, sú malátne, dychčia, opierajú sa hlavou o múr. Až keď vytečie plodová voda a začne vypudzovať kozliatko, si ľahne na bok a nahlas ručí. 

4. Máme doma ročnú kozičku, ktorá bude mať mladé. Už sa jej vytvorilo aj vemeno. Je potrebné ju už začať dojiť ?

Keď koza čaká malé tak ju nedojte!

5. Čo keď sa nedá chytiť ? Ako ju mám podojiť keď ma k sebe nepustí. 

Problém je že nemáte vytvorení vzťah. Mali by ste sa s ňou skamarátiť ešte pred dojacou sezónou a to tak, že s ňou budete tráviť viacej času. Zavriete sa s ňou do maštale a skúsite ju kŕmiť najprv z vedra za vašej prítomnosti, potom z ruky. Potom ju skúsite chytiť, pri tom jej zase dáte napr. suchý rožok... Koza nemôže byt samorast. Treba sa im venovať aj po tej sociálnej stránke, lebo inak z nich budú divé kamzíky.

6. Mladá kozička dostala mlieko. Bál som sa aby nedostala zápal.

Môžete ju dojiť. Pri dobrej výžive by to nemalo mať žiadne následky.  Ak máte dospelú kozu aj keď nebola pripustená, pokojne ju môžete dojiť. Najlepšie ráno a večer sa kozy doja, ale v tomto prípade myslím že by stačilo jedenkrát denne. Aj pri dobrej starostlivosti to bude iba do jedného litra.

 

Najkrajsie-chalupy-koza-kozy-chov-lieky-tehotna-03

7. Tá moja koza nechce žrať ... čo stým?

Ak koza nechce žrať a piť - treba vyskúšať viacej vecí, napr. možno jej chýbajú minerály a soli - čo je veľmi potrebné pre zdravie kozy - najlepšie je dať jej liz (minerálnu soľ), alebo aspoň vlažnú vodu dobre osoliť a vyskúšať dať jej vypiť. Ak má problém s trávením, pomôže sóda bikarbóna (priamo do pysku nasypať polievkovú lyžicu a dať jej zapiť vodu, alebo sódu rozmiešať v troške vody a vliať jej to priamo do pysku). V prípade, ak bola pripustená, blíži sa možno chvíľa pôrodu - pred ním takisto odmieta žrať a piť. Alebo môže byť v ruji. Je veľmi veľa dôvodov, prečo dočasne odmieta stravu. Bola odčervená ? Ak nie, tak to treba urobiť a v priebehu niekoľkých dní sa to upraví (lieky na odčervenie sa dajú kúpiť aj v lekárni). Mohlo byť zatuchnuté alebo zaplesnené seno, niekto jej mohol podať nevysušený alebo splesnutý chlieb a pod.

8. Pravdepodobne mi koza dostala zápal vemienka. Poraďte, prosím, čo s tým?  

Treba ju aj tak podojiť, mlieko nekonzumujte, môže byť pokazené. Struky a vemienko treba natierať mastičkou (bravčová masť, potierať a potierať) alebo dostať u veterinára a za tri až štyri dni sa koza zotaví. Potom už môžete mlieko konzumovať, ale len ak pri dojení už stojí a nekope, teda ak ju už nebolí vemienko.

Veterinári neradi chodia ku kozám , lebo koza má schopnosť úplne inak zareagovať na liečivá ako je treba. Keď sa o kozu staráte ako je treba, toto je asi jej najčastejšia choroba.

9. Ktoré kozy sú lepšie rohaté alebo bez rohov?

Najlepšie sú tie, ktoré dobre doja a nezáleží na tom, či majú alebo nemajú rohy.

10. "magľajz" - tomu žiadna neodolá! :)

 Do veľkého hrnca dám variť vodu, do nej pridám hodne soli, nastrúhané surové (dobre umyté) zemiaky, ovsené vločky, trochu ľanového semiačka, kukuričnú krupicu, trochu šrotu, otrúb alebo i celého zrna - nechám povariť (vznikne také niečo ako halušková voda) - nechám to trochu ochladiť a ešte kým je to vlažné (môže byť i teplé - nie horúce), im to dáme vypiť.

Najkrajsie-chalupy-koza-kozy-chov-lieky-tehotna-04Články boli vyňaté, prefiltrované z Fór atď.